Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Piwa z Hoalndii i Belgii są znane i lubiane na całym świecie
Pixabay.com/CC0 Creative Commons/PeterKraayvanger
Według rankingów Holendrzy spożywają najwięcej piwa Heineken, które jest również dobrze znane w Polsce. Bogata kultura browarnicza Holandii i Belgii ma o wiele więcej ciekawych marek do zaoferowania. Przyjrzyjmy się historii browarnictwa i charakterystyce najbardziej znanych piw w obu krajach.
Ze względu na dominację wielkich koncernów piwnych na rynku, kultura browarnicza w Holandii nie ma tak dobrej pozycji jak w Belgii. Z tego powodu historię i charakterystykę piw holenderskich i belgijskich trzeba poznawać oddzielnie.
Historia produkcji piwa Heineken zaczęła się w 1864 roku, kiedy 22-letni Gerard Adriaan Heineken uwarzył pierwsze własne piwo. Marka zaczęła ekspansję na rynki zagraniczne po podpisaniu kontraktu na produkcję 2000 litrów piwa rocznie do Francji. W 1880 roku Heineken stał się największym eksporterem piwa do tego kraju, a w 1889 roku otrzymał nagrodę Grand Prix na Wystawie powszechnej (Exposition universelle) w Paryżu.
Podstawki pod piwoPixabay.com/CC0 Creative Commons/emoro
Obecnie przedsiębiorstwo produkuje aż 171,1 milionów hektolitrów trunku i jest drugim największym producentem na świecie. W budynku pierwszej browarni, która mieściła się na Stadhouderskade w Amsterdamie, aktualnie znajduje się muzeum Heineken Experience – oferuje ono niezapomnianą wycieczkę po XIX-wiecznych wnętrzach.
Grupa Heineken to koncern, który posiada ponad 160 lokalnych browarów.
Niewiele osób wie, że Żywiec jest jedną z marek, których właścicielem jest właśnie Heineken.
Reklama piwa Heineken:
Holenderskie lagery
Jeśli jasny lager produkcji Heineken nie przypadnie do gustu, można spróbować czterech innych, równie znanych holenderskich lagerów: Amstel, Bavaria, Grolsch i Hertog Jan.
W 1870 roku w Amsterdamie powstał browar Amstel – jego nazwę zaczerpnięto z sąsiedniej rzeki, która służyła do schładzania piwa. W 1968 roku Amstel został wykupiony przez koncern Heineken i od tego czasu obie marki są dystrybuowane przez tego samego producenta. Zarówno Heineken, jak i Amstel to ten sam typ piwa, jednak smakowo przewagę ma Amstel – bardziej zapada w pamięć, ponieważ jest intensywniejszy niż przeciętny Heineken.
Drugi największy producent piwa w Holandii to browar Bavaria. Rocznie produkuje sześć milionów hektolitrów piwa. Historia browaru Bavaria zaczyna się w 1680 roku w prowincji Noord-Brabant (Brabancja Północna). Przez wieki Bavaria produkowała piwa wyłącznie na lokalny rynek. Dopiero po drugiej wojnie światowej marka zaczęła się szybko rozrastać, a w latach 70. wyprodukowała piwo bezalkoholowe, które stało się popularne w krajach muzułmańskich.
Bavaria wyprodukowała parodię reklamy swojego rywala – koncernu Heineken:
Kto nie zna holenderskiego piwa w charakterystycznej zielonej butelce z zamknięciem swingtop, czyli krachlą? Mowa oczywiście o piwie Grolsch! Wizualnie butelka wyróżnia się właśnie sposobem zamykania i korkiem, który w przeszłości był robiony z porcelany, a obecnie, ze względu na łatwiejszy recykling, jest plastikowy. Browar Grolsch w 2006 był na drugim miejscu (tuż po Heinekenie) na liście największych producentów piwa w Holandii. Po dwukrotnej zmianie właściciela obecnie browar należy do japońskiego koncernu Asahi Breweries, Ltd.
Jak otworzyć piwo Grolsch jednym palcem!
Piąty najczęściej spożywany pils w Holandii to Hertog Jan, który niestety nie jest produkowany na eksport. Ze wszystkich wspomnianych wyżej lagerów jest najmocniejszy procentowo i ma wyrazisty, lekko słodki smak oraz złocisty kolor. Browar produkuje jedenaście rodzajów piw, z których głównym produktem jest Hertog Jan Pilsener. Nazwa pochodzi od księcia Jana z Brabancji (Hertog Jan van Brabant), który żył w XIII wieku, a ponieważ znany był z zamiłowania do dobrego piwa, jego portret widnieje na etykiecie. Postacią wzorowaną na księciu Janie z Brabancji był bohater średniowiecznych pieśni i poematów – Gambrinus, mityczny wynalazca piwa.
Browar Hertog Jan znajduje się na południu Holandii, w miasteczku Arcen, które leży w prowincji Limburg przy granicy z Niemcami. Oferuje turystom zwiedzanie wraz z oprowadzaniem i degustacją, okazjonalnie organizowane są też imprezy, np. Oktoberfest Arcen. Na stronie internetowej można zarezerwować bilet na zwiedzanie browaru, a także kupić prezent firmowany logiem Hertog Jan, np. kratę na piwo lub kosz na rower.
Belgia – kraj 1600 smaków piwa
Kultura piwna w Belgii łączy w sobie długą tradycję browarniczą, skłonność Belgów do eksperymentowania ze smakiem, ale również renesans popularności małych browarów, który odnotowano w ostatnich latach. Nic dziwnego, że w 2016 roku belgijska kultura piwa została wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO.
Początki browarnictwa belgijskiego sięgają XII wieku, czyli czasów m.in. krucjat. Francuscy i flamandzcy mnisi warzyli niskoprocentowe piwo, które miało maksymalnie trzy procenty. Spożywanie piwa było bezpieczniejsze niż picie wody ze względu na proces warzenia, podczas którego ginęły drobnoustroje. W klasztorach produkowano piwa klasztorne (a jakże!) i Trapistów. Różnica polega na tym, że piwo Zakonu Trapistów musi być wytwarzane w opactwie, a mnisi powinni doglądać produkcji. Tylko opactwa mają licencję na produkcję, a pieniądze ze sprzedaży muszą wspomagać zakon. Jedynie jedenaście z nich ma pozwolenie na warzenie tego rodzaju piwa. Za to trunki klasztorne są produkowane na podobieństwo oryginalnej receptury Trapistów, ale mogą być wyprodukowane w innym zakonie lub w komercyjnej browarni.
Duży wybór belgijskich piwFlickr.com/Attribution-ShareAlike 2.0 Generic (CC BY-SA 2.0)/Neil Turner
Rozróżnia się aż 21 rodzajów piwa belgijskiego, większość z nich ma więcej niż pięć procent. Belgia jest rajem dla miłośników mocnych piw, do których trzeba mieć równie mocną głowę, ponieważ niektóre produkty mają nawet trzynaście procent!
Na szczęście, aby skosztować przepysznych piw belgijskich, nie trzeba jechać aż do kraju, z którego pochodzą. W każdym dobrze zaopatrzonym sklepie alkoholowym w Polsce można dostać najpopularniejsze marki.
Lista marek piw belgijskich, które z łatwością można dostać w Polsce:
– Leffe Blond i inne rodzaje
– Delirium Tremens
– Stella Artois
– Hoegaarden
– Lindemans Kriek
– La Chouffe
– La Trappe Blond, La Trappe Dubbel i inne
– Chimay bleue (niebieski), Chimay rouge (czerwony)
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.