Kuchnia niderlandzka. Jakie przysmaki warto przyrządzić w swoim domu?
Aby dobrze zrozumieć tradycyjną kuchnię regionalną z kraju tulipanów, należy cofnąć się do okresu, kiedy państwo zamieszkiwali głównie chłopi. Adobe Stock/licencja podstawowa
Tradycyjna kuchnia w Niderlandach
Dania gotowane w jednym naczyniu składały się głównie z mięsa i warzyw (podstawę stanowiły ziemniaki). Były proste w przygotowaniu i tym samym ich tworzenie nie zajmowało zbyt wiele czasu. Obecnie ten sposób na przyrządzenie regionalnych dań pozostał niezmienny. Potrawy jednogarnkowe jedzone współcześnie są najczęściej połączeniem wołowiny, a także kalafiora, szparagów oraz brukselki. Do tego można dodać inne ulubione dodatki, jednak te elementy należą do najbardziej lubianych.
Mieszkańcy Niderlandów w XXI wieku mają dostęp do potraw z całego świata. Mało kto sięga po tradycyjne dania, tak jak w Polsce coraz częściej odchodzi się od niedzielnego dania, jakim jest schabowy z ziemniakami. Warto jednak wiedzieć, że niegdyś tradycyjna kuchnia stanowiła podstawę i niemal wszyscy jedli głównie potrawy jednogarnkowe.
Najpopularniejsze dania
Stamppot to danie jednogarnkowe, które bazuje na boczku, ziemniakach i innych, wybranych przez gotującego warzywach. Gdy wszystkie składniki rozgotują się w naczyniu, należy dokładnie rozgnieść je tłuczkiem lub zmielić blenderem i podać w formie puree.
Erwtensoep to zupa przyrządzana z zielonego grochu, która smakiem może nieco przypominać polską grochówkę. Dodaje się do niej warzywa takie jak ziemniaki, groszek, a także mięso: kiełbasę lub boczek.
Bruine bonensoep to kolejna zupa, którą zna niemal każdy mieszkaniec Niderlandów. Jej bazą jest brązowa fasola, do której dodaje się przecier pomidorowy, kiełbasę, cebulę, marchewkę oraz pora. Charakterystyką dania jest to, że po ugotowaniu dzieli się je na dwie porcję: jedną mieli się w blenderze, a drugą pozostawia bez zmian. W końcowej fazie przyrządzania łączy się obie części i dzięki temu uzyskuje się niesamowite połączenie kremu i zwykłej zupy
Kultowe słodkości
Do jednych z najpopularniejszych przysmaków należy bożonarodzeniowy Kerststol. Jest to strucla zawierająca dużą ilość rodzynek i migdałowe nadzienie. Ciasto posypane jest cukrem pudrem i doprawione sokiem z cytryny.
Kolejną popularną słodkością jest Stroopwafel. Stroop oznacza syrop, a wafel to po prostu wafel. Dwa słodkie, okrągłe wafelki, sklejone jeszcze słodszym syropem o karmelowym, waniliowym lub cynamonowym aromacie można przygotować w niezwykle prosty sposób. Jeszcze łatwiej jest kupić je w supermarkecie, ponieważ słodycz można znaleźć w Niderlandach dosłownie wszędzie!
Warto także wiedzieć, że w zachodnim państwie nie obchodzi się Sylwestra bez Oliebollen. To niewielkie kulki lepione z ciasta drożdżowego z dodatkiem rodzynek i jabłek, smażone w głębokim oleju na złocisty kolor i posypywane cukrem pudrem. Są one potrawą, której korzenie sięgają setek, a nawet tysięcy lat.
To może Cię zainteresować