Nieodparte pragnienie wypicia filiżanki aromatycznej kawy może być częściowo związane z genami - stwierdzają najnowsze badania. Testy przeprowadzono na grupach Włochów i Holendrów.
Wyniki opublikowanie w czasopiśmie Scientific Report wykazują, że osoby posiadające specyficzny wariant genu PDSS2 piją o kilka filiżanek kawy mniej niż ludzie mające inne warianty. Testy genetyczne połączone były z ankietą, w której pytania dotyczyły codziennych przyzwyczajeń. Wyniki otrzymane po przebadaniu 1207 Włochów porównane zostały z wynikami 1731 Holendrów.
Badacze uważają, że dany wariant genetyczny może oznaczać, że organizm posiadającej go osoby rozbija kofeinę wolniej, przez co każda filiżanka kawy daje jej tak zwanego energetycznego “kopa” na dłuższy czas.
“Kawa chroni przed niektórymi rodzajami nowotworów, chorobami układu krążenia, czy chorobą Parkinsona.” Powiedział prowadzący badania, Nicola Pirastu, w rozmowie z The Guardian. “Zrozumienie tego, co napędza jej spożycie może pozwolić nam zrozumieć skutki tych chorób, a także wyznaczyć nowe kierunki dalszych badań.”
Holendrzy pijają kawę każdego dnia, głównie filtrowaną, a spożycie tego gorącego napoju wciąż rośnie.
źródło: dutchnews.nl
To może Cię zainteresować