Ciekawostki
KFC w Rotterdamie zrezygnuje ze sprzedaży dań mięsnych
KFC zyskał sławę przede wszystkim ze sprzedaży kurczaków. AdobeStock/licencja podstawowa
Popularny bar typu fast food zdecydował się na odważny krok. W ramach niderlandzkiej akcji Międzynarodowy tydzień bez mięsa, KFC w Rotterdamie przestanie serwować mięso. Wegetariańskie menu będzie obowiązywać przez cały okres trwania akcji.
Bezmięsny fast food
Akcja sprzedaży produktów niezawierających mięsa będzie obowiązywać od 9 do 15 marca. Wówczas restauracja zlokalizowana na Binnenwegplein we Rotterdamie wprowadzi do swojej oferty kanapki zawierające Quorn – substytut mięsa.
Quorn jest to zamiennik mięsa, który zawiera białko, błonnik oraz niewiele nasyconych kwasów tłuszczowych. W KFC przyrządzany jest w panierce z mieszanką 11 ziół i przypraw.
Przedstawiciele sieci fast foodów są dumni z nowego produktu.
– Jestem dumny, że KFC może teraz dodać opcję wegetariańską do menu. Poświęciliśmy czas na naprawdę dobry produkt – reklamował Trix van der Vleuten, szef KFC z północnej Europy
Quorn jest to zamiennik mięsa, który zawiera białko, błonnik oraz niewiele nasyconych kwasów tłuszczowych. W KFC przyrządzany jest w panierce z mieszanką 11 ziół i przypraw.
Przedstawiciele sieci fast foodów są dumni z nowego produktu.
– Jestem dumny, że KFC może teraz dodać opcję wegetariańską do menu. Poświęciliśmy czas na naprawdę dobry produkt – reklamował Trix van der Vleuten, szef KFC z północnej Europy
KFC
Kentucky Fried Chicken, bardziej znany ze skrótu KFC, zyskał sławę przede wszystkim ze sprzedaży kurczaków. Od stycznia restauracja zaczęła serwować dania wegetariańskie w USA.
W amerykańskich oddziałach mają pojawić się także roślinne nuggetsy, produkowane przez Beyond Meat. Firma jest znana z produkcji wegańskich burgerów, które dla wielu nie różnią się smakiem od tradycyjnych, mięsnych kanapek.
W amerykańskich oddziałach mają pojawić się także roślinne nuggetsy, produkowane przez Beyond Meat. Firma jest znana z produkcji wegańskich burgerów, które dla wielu nie różnią się smakiem od tradycyjnych, mięsnych kanapek.
Międzynarodowy tydzień bez mięsa
Akcja w Niderlandach funkcjonuje już od 2017 roku. Została zainicjowana przez blogerkę Isabel Boerdam, która zajmuje się propagowaniem zdrowego odżywiania.
Jej pomysł miał skłonić ludzi do refleksji o tym, jak bardzo spożywanie mięsa wpływa na ogół środowiska. Hodowla zwierząt odpowiada za tworzenie gazów cieplarniach, a połów ryb niszczy rafy koralowe i pozbawia życia zwierząt w oceanach.
Jej pomysł miał skłonić ludzi do refleksji o tym, jak bardzo spożywanie mięsa wpływa na ogół środowiska. Hodowla zwierząt odpowiada za tworzenie gazów cieplarniach, a połów ryb niszczy rafy koralowe i pozbawia życia zwierząt w oceanach.
Chcę zainicjować akcję o dużym wpływie, chcę, aby Niderlandy ruszyły. Codzienne jedzenie mięsa lub ryb jest niemodne, dieta fleksitariańska powinna stać się nowym standardem w naszym kraju. To jest mój cel
Źródło: dehippevegetarier.nl
To może Cię zainteresować