Ciekawostki
Holendrzy spożywają aż 30 kostek cukru dziennie i nie mają o tym pojęcia
Cukier kryje się wszędzie, ale w niektórych produktach jest go więcej. Pixabay.com/CC0 Creative Commons/congerdesign
Większość Holendrów ma problem z oszacowaniem, ile faktycznie cukru spożywają każdego dnia. W praktyce wychodzi, że w produktach jest go… trzy razy więcej niż się spodziewają.
Słodko-gorzkie badania
Mieszkańcy Holandii mogą znaleźć w swoich posiłkach i napojach średnio aż 30 kostek cukru (120 gramów), alarmuje Diabetes Fonds. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca dużo niższe dzienne spożycie – dla kobiet 12,5 kostki, a mężczyzn – 15 kostek.
Około 95 procent ankietowanych Holendrów jest przekonanych, że codziennie w ich posiłkach i napojach znajduje się tylko równowartość 10 kostek cukru (40 gramów). Dyrektor Diabetes Fonds, Hanneke Dessing, nie widzi w tym nic dziwnego, ponieważ niepotrzebne cukry występują w produktach, w których nikt by się ich nie spodziewał. Mowa przede wszystkim o płatkach śniadaniowych, musli, napojach mlecznych, sokach owocowych, sosach (także tych gotowych do spożycia), dressingach i „zdrowych” przekąskach, np. batonikach zbożowych.
Na stronie internetowej Diabetes Fonds można sprawdzić, ile kostek cukru znajduje się w konkretnych produktach spożywczych, a także udostępnić tę informację na Facebooku, żeby ostrzec innych. To wszystko w ramach akcji wycofywania cukru, do której zachęca organizacja.
Ponad milion chorych w Holandii
Na cukrzycę cierpi już 1 na 14 Holendrów, czyli prawie 1,2 miliona populacji tego państwa. Jest to jedna z najczęstszych chorób przewlekłych. Według statystyk Diabetes Fonds, częściej chorują na nią mężczyźni niż kobiety, a dotyka ona także dzieci.
W 2013 roku oszacowano, że chorych na cukrzycę w Polsce jest około 2,73 miliona osób. 26 procent nie wie o swojej chorobie.
Cukrzyca typu 1 dotyka częściej osoby młodsze i wymaga wstrzykiwania do organizmu insuliny. Cukrzyca typu 2, która dotyczy 9 na 10 przypadków, dopada zwykle osoby otyłe i starsze. Ponad tysiąc osób tygodniowo dowiaduje się, że choruje na cukrzycę typu 2. Wysokie spożycie cukru jest jedną z przyczyn tej choroby. Predyspozycje genetyczne także mogą zwiększać ryzyko zachorowania.
Co według Diabetes Fonds chroni przed zachorowaniem na cukrzycę? Przede wszystkim dokładne czytanie etykiet produktów i wybieranie tych artykułów spożywczych, które zawierają mniej cukru.
Źródła: www.diabetesfonds.nl, nos.nl.
To może Cię zainteresować