Niderlandy: zakazany składnik chemiczny odnaleziony w mięsie
Odnalezione zakazane składniki to siarczyny. Fotolia/Royalty free
Chemia w mięsie
Siarczyn to substancja pomocnicza, która zabarwia mięso na czerwono. Jej dodawanie do mięs jest całkowicie zakazane. Może być stosowana w produktach spożywczych, tj. soki owocowe, wino, przecież pomidorowy, jednak tylko w niewielkiej ilości. Nadwrażliwość na składnik może wywołać reakcję alergiczną.
W jednej z firm ilość produktów zawierająca siarczyny była tak duża, że urząd podjął decyzję o jej zamknięciu.
Marketing mięsny
Zdecydowana większość firm mięsnych korzysta z dozwolonych barwników, które jednak i tak nie posiadają korzystnego wpływu na zdrowie.
Syntetyczne składniki używane do poprawy koloru w wyrobach mięsnych to m.in. E 129 czerwień Allura AC oraz E 124 czerwień koszenilowa.
Listerioza w Niderlandach
W październiku media na całym świecie śledziły sprawę masowych zatruć mięsem sprzedawanym na terenie Niderlandów i Belgii. Winowajcą była bakteria, która powodowała dolegliwości układu pokarmowego, sztywnienie karku, zaburzenia równowagi oraz konwulsje.
Listeria była obecna w 130 różnych gatunkach mięs: filetach z kurczaka, parówkach i kiełbasach. W wyniku zakażenia zmarły trzy osoby, a jedna z kobiet poroniła.
Źródło: Trouw.nl, RTL.Nieuws
To może Cię zainteresować