Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Aktualnosci

Niderlandy: zakazany składnik chemiczny odnaleziony w mięsie

Agnieszka Halman

26 lutego 2020 08:00

Udostępnij
na Facebooku
Niderlandy: zakazany składnik chemiczny odnaleziony w mięsie

Odnalezione zakazane składniki to siarczyny. Fotolia/Royalty free

Niderlandzki Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i Produktów Konsumenckich (NVWA) dokonał kontroli w firmach z przetworami mięsnymi. Okazuje się, że kilka z nich dodawało do swoich produktów niedozwolony składnik.
testek
Reklama

Chemia w mięsie

Odnalezione 23 lutego zakazane składniki to estry kwasu siarkawego, czyli siarczyny.

Siarczyn to substancja pomocnicza, która zabarwia mięso na czerwono. Jej dodawanie do mięs jest całkowicie zakazane. Może być stosowana w produktach spożywczych, tj. soki owocowe, wino, przecież pomidorowy, jednak tylko w niewielkiej ilości. Nadwrażliwość na składnik może wywołać reakcję alergiczną.

NVWA skontrolowało 46 zakładów mięsnych, a chemiczny składnik został odnaleziony w siedmiu z nich. Znaczną ilość estrów kwasu siarkawego odnaleziono m.in. w mięsie mielonym.

W jednej z firm ilość produktów zawierająca siarczyny była tak duża, że urząd podjął decyzję o jej zamknięciu.

Marketing mięsny

Siarczyny są dodawane do mięsa, aby poprawić jego wygląd i zachęcić potencjalnych konsumentów do dokonania zakupu. Choć jego używanie jest zakazane, to niektóre zakłady mięsne i tak dodają go do swoich wyrobów.

Zdecydowana większość firm mięsnych korzysta z dozwolonych barwników, które jednak i tak nie posiadają korzystnego wpływu na zdrowie.

Syntetyczne składniki używane do poprawy koloru w wyrobach mięsnych to m.in. E 129 czerwień Allura AC oraz E 124 czerwień koszenilowa.

Listerioza w Niderlandach

Kraj tulipanów przechodzi ostatnio kryzys w branży mięsnej.

W październiku media na całym świecie śledziły sprawę masowych zatruć mięsem sprzedawanym na terenie Niderlandów i Belgii. Winowajcą była bakteria, która powodowała dolegliwości układu pokarmowego, sztywnienie karku, zaburzenia równowagi oraz konwulsje.

Listeria była obecna w 130 różnych gatunkach mięs: filetach z kurczaka, parówkach i kiełbasach. W wyniku zakażenia zmarły trzy osoby, a jedna z kobiet poroniła.

Źródło: Trouw.nl, RTL.Nieuws
Gość
Wyślij


Bliżej nas