Aktualnosci
Niderlandy: właściciele browarów znaleźli sposób na kryzys. Alkohol wykorzystują do zaskakujących celów
Piwa z Hoalndii i Belgii są znane i lubiane na całym świecie Pixabay.com/CC0 Creative Commons/PeterKraayvanger
Zamknięcie pubów i klubów mocno uderzyło w sektor browarniczy. Większość firm, które dotychczas zarabiały na wytwarzaniu piwa, zaprzestało produkcji. Inne zostały zmuszone do przystosowania się do obecnych potrzeb konsumentów. Z piwa zaczęły wytwarzać alkohol wykorzystywany do środków dezynfekujących.
,,Nie możemy wyrzucić takiej ilości piwa”
Browary, które wytworzyły duże ilości piwa przed pandemią, mają obecnie duże kłopoty. Zamknięcie pubów uniemożliwia im dystrybucję towarów, a co za tym idzie – wytworzony trunek jest bezużyteczny. Na rozwiązanie tego problemu wpadł Wietse van den Bogaard właściciel firmy w Lieshout (Brabancja Północna).
Mężczyzna wiedział, że jeżeli nie znajdzie skutecznego rozwiązania, piwo zepsuje się, a on straci bardzo wiele. Jak powiedział w rozmowie z niderlandzkim portalem de Volkskrant: ,,Nie możemy wyrzucić takiej ilości piwa”.
Mężczyzna uznał, że alkohol destylowany, który zwykle jest produktem resztkowym przy tworzeniu piwa, może być pożyteczny w innym celu. Okazało się, że bezbarwna ciecz nadaje się idealnie jako główny składnik środków dezynfekujących.
Mężczyzna wiedział, że jeżeli nie znajdzie skutecznego rozwiązania, piwo zepsuje się, a on straci bardzo wiele. Jak powiedział w rozmowie z niderlandzkim portalem de Volkskrant: ,,Nie możemy wyrzucić takiej ilości piwa”.
Mężczyzna uznał, że alkohol destylowany, który zwykle jest produktem resztkowym przy tworzeniu piwa, może być pożyteczny w innym celu. Okazało się, że bezbarwna ciecz nadaje się idealnie jako główny składnik środków dezynfekujących.
Przez pandemię koronawirusa sprzedaż piwa w Niderlandach spadła o 36 proc.
Alkohol z piwa jako środek dezynfekujący
Właściciel browaru z Brabancji Północnej wyjaśnił, jak wygląda proces wytworzenia produktu bazowego środków dezynfekujących. Piwo jest podgrzewane, a etanol skrapla się. Destylat zawiera 80 proc. alkoholu i wówczas jest wystarczająco mocny, aby oczyścić dłonie z zarazków.
Zwykle ten alkohol, który wytwarzamy, jest produktem ubocznym piwa 0%. Teraz jest naszym głównym produktem.
Firma nawiązała współpracę z instytucjami opieki zdrowotnej i w ten sposób nie tylko pomaga, ale również nie marnuje wytworzonego wcześniej piwa.
Kolejne browary w Niderlandach zaczynają iść w ślady firmy van den Bogaarda. Środki dezynfekujące na świecie wytwarza także Heineken.
Kolejne browary w Niderlandach zaczynają iść w ślady firmy van den Bogaarda. Środki dezynfekujące na świecie wytwarza także Heineken.
Holenderskie piwo a sponsoring EURO 2020
Na początku listopada ubiegłego roku niderlandzki koncern piwa Heineken ogłosił, że będzie sponsorować Mistrzostwa Europy w 2020 roku. Ta decyzja stanowiła ostateczne uhonorowanie marki, która już od wielu lat współpracuje ze środowiskiem piłkarskim.
Sytuacja uległa zmianie w momencie wybuchu światowej pandemii koronawirusa. EURO zostało na razie odłożone na czas nieokreślony.
Sytuacja uległa zmianie w momencie wybuchu światowej pandemii koronawirusa. EURO zostało na razie odłożone na czas nieokreślony.
To może Cię zainteresować