Wegetarianie i weganie także uwielbiają organizować prawdziwe uczty!
Adobe Stock/licencja podstawowa
,,De Nieuwe Winkel” w Nijmegen została uznana za najlepszą restaurację serwującą roślinne dania na całym globie. Tytuł przyznała kapituła Forum Gastronomicznego w Barcelonie. Niderlandzka kuchnia wygrała z cenionymi lokalami z Paryża, Londynu czy Madrytu.
Wyjątkowa nagroda
8 listopada niderlandzki lokal został wyróżniony w międzynarodowym konkursie. Jury wybrało miejsce, które serwuje najsmaczniejsze wegańskie dania i to właśnie restauracja z Nijmegen (Geldria) okazała się zająć pierwsze miejsce. Docenioną ,,De Nieuwe Winkel” została doceniona nie tylko za wyjątkowy smak dań, ale także za ciekawą historię miejsca.
Rzadko zdarza się, aby historia była tak perfekcyjnie opowiedziana, smaki tak wyważone, innowacja tak prawdziwie innowacyjna, a wiedza i motywacja zespołu tak silna jak tutaj
~komentarz jury cytowany przez portal Dutch News.
Zdaniem szefa kuchni Emile van der Staaka wyróżnienie jest ogromnym komplementem i z pewnością sprawi, że miejsce zdobędzie jeszcze większą popularność. Dotąd restauracja była odwiedzana głównie przez obywateli Holandii. Wynikało to przede wszystkim z lokalizacji, bo Geldria nie należy do popularnych, turystycznym regionów. Wszystko wskazuje na to, że teraz to się zmieni i weganie z całego świata będą chcieli przyjeżdżać specjalnie do Nijmegen, by skosztować najlepszej roślinnej kuchni.
Najlepsza restauracja
Kapituła konkursu wyróżniła restaurację z Geldrii także przez jej niesamowitą historię. Budynek, w którym obecnie znajduje się kuchnia, pełnił niegdyś funkcję katolickiego sierocińca. Później, kiedy miejsce opustoszało, władze miasta chciały je całkowicie wyburzyć. Sprzeciwili się temu aktywiści, a następnie w 2009 roku otwarto tam, obecnie docenioną, zieloną restaurację.
,,De Nieuwe Winkel” posiada dwa gwiazdki Michelin, a w ubiegłym roku zajęła drugie miejsce w rankingu roślinnych lokali „We're Smart”.
Restauracja oferuje trzydaniowy posiłek za około 65 euro. Za szwedzki stół składający się z 9 różnych potraw należy zapłacić mniej więcej 140 euro. Najpopularniejsze przysmaki w lokalu to risotto z zielonym słonecznikiem i czarnym, dzikim czosnkiem oraz marynowane liście shiso nadziewane holenderskimi ziarnami, z kefirem konopnym, w bulionie z ogórka.
Zielona kuchnia
W rozmowie z mediami szef kuchni ,,De Nieuwe Winkel” podkreślił, jak bardzo cieszy się ze wzrostu popularności dań roślinnych. Kiedyś restauracje wegańskie były uznawane za coś niszowego. Dziś mogą odnieść równie duży sukces, jak te serwujące mięso.
Zauważasz, że coraz więcej ludzi zdaje sobie sprawę, że spożywanie tak dużej ilości ryb i mięsa jest szkodliwe dla naszej planety. Ludzie z pewnością są skłonni dostosować swoje zachowanie, jeśli istnieją dobre alternatywy ~szef kuchni Emile van der Staak.
W 2021 roku ilość kupowanych zamienników produktów odzwierzęcych w Niderlandach wzrosła w ciągu dwóch lat o 50 proc. Największe zmiany zaszły w kontekście zainteresowania wegańskimi serami. W zestawieniu z 2019 rokiem obecnie Niderlandczycy kupują je ponad 4 razy częściej.