Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Aktualnosci

Czarna lista klientów w Holandii. Sporządzono spis osób, które mają zakaz wstępu do lokali gastronomicznych

Agnieszka Halman

08 lutego 2023 07:32

Udostępnij
na Facebooku
Czarna lista klientów w Holandii. Sporządzono spis osób, które mają zakaz wstępu do lokali gastronomicznych

Niektórzy klienci nie mają wstępu do niderlandzkich restauracji. Adobe Stock/licencja podstawowa

Uciążliwi klienci to nieodłączny problem osób, które decydują się na otwarcie własnego lokalu. Jedni są agresywni, drudzy sprzedają narkotyki, a co najgorsze: trudno egzekwować, by niepożądani goście więcej się nie pojawiali. Przedsiębiorcy w Niderlandach znaleźli rozwiązanie tego problemu. Stworzyli listę osób, które nie zostaną ponownie wpuszczone do ich lokali.
testek
Reklama

Czarna lista

Na początku lutego przedstawiciele branży gastronomicznej w Holandii poinformowali o otrzymaniu zgody od Holenderskiego Urzędu Ochrony Danych Osobowych, by sporządzić listę niepożądanych klientów. Chodzi przede wszystkim o osoby, które zachowywały się niewłaściwie w lokalach i np. sprzedawały narkotyki lub wnosiły broń palną. Ich nazwiska zostaną zarejestrowane w oficjalnym spisie i klienci nie będą wpuszczani do restauracji, pubów i klubów.

Zainteresowanie dostępem do ,,czarnej listy” wyraziło już 137 przedsiębiorców z siedmiu niderlandzkich miast. Mowa o Amersfoort, Haarlem, Roosendaal, Enschede, Almelo, Zwolle i Emmen.

Osoby, które uznają, że zostały niesłusznie umieszczone na liście, będą miały możliwość odwołania, a ich sprawa będzie zbadana. Taki system ma zapewnić maksymalny komfort klientom, a także przedsiębiorcom.

Genialny pomysł?

Choć na razie zainteresowanie listą wyrazili przedsiębiorcy z siedmiu miast, to wiele wskazuje, że z dostępu będzie korzystać o wiele więcej lokali. Właściciele przyznają wprost, że jest to doskonałe rozwiązanie, które pozwala uniknąć problemów z uciążliwymi klientami.

To najlepszy system, jaki mogę sobie wyobrazić
~przedsiębiorca Marc Bout, cytowany przez Trouw.

,,Czarna lista” obowiązywała w Niderlandach jeszcze 5 lat temu. Następnie została zniesiona ponieważ uznano, że narusza ona warunki prywatności, które powinny być szanowane względem każdego człowieka. Teraz spis problematycznych klientów znowu wrócił do łask.

Problemy w restauracjach

Co jakiś czas w niderlandzkich mediach pojawia się informacja o niebezpiecznych zdarzeniach, które miały miejsce w lokalach gastronomicznych. Ostatnio dużo mówiło się o incydencie z Utrechtu. Grupa aktywistów wtargnęła do restauracji i ogłosiła, że nie wyjdzie, dopóki z menu nie zostanie usunięta potrawa foie gras. W wyniku zajścia jedna osoba trafiła do szpitala.
Gość
Wyślij


Bliżej nas